Maj 07

Ostrzeżenie – piestrzenica kasztanowata

 OSTRZEŻENIE

W związku z nielegalną sprzedażą w obrębie targowiska w Stalowej Woli  przy ul. Okulickiego piestrzenicy kasztanowatej,  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Stalowej Woli ostrzega, że jest to

grzyb trujący i nie należy go spożywać pod żadną postacią.
Na pierwszy rzut oka przypomina smardze, które są uważane za rarytas  kulinarny i chętnie nabywane.

Piestrzenica kasztanowata.

piestrzenica kasztanowata piestrzenica

Główka – nieregularnie pofałdowana, na wierzchu przypomina fałdy mózgowia lub zwiniętą, pofałdowaną szmatkę; ciemny, ochrowobrązowy, kasztanowaty, czerwonobrązowy, czasem jaśniejszy (biała forma owocnika); matowy; średnica kapelusza od 2 do 8 cm; wewnątrz biały i pusty; kapelusz jest zrośnięty z trzonem.

Trzon – na zewnątrz biały albo lekko żółtawy wewnątrz pusty i biały, często posiada jamki; wysokość trzonu od 3 do 7 cm; średnica ok. 1,5 do 3 cm.

Miąższ – zwięzły, grubości 1-2 mm o przyjemnym zapachu niedojrzałych orzechów.

Występowanie – zwykle od kwietnia do maja, często pojawia się już w marcu, można spotkać owocniki nawet do połowy czerwca, wyrasta głównie w piaszczystych lasach sosnowych i świerkowych, na nizinach i w terenach podgórskich, na zrębach, w uprawach leśnych (szkółkach), na nagiej glebie leśnej, w sąsiedztwie pni drzew lub między ich korzeniami.



Smardz jadalny

 smardz smardze

 Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej (czasami szara lub prawie czarna), o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi wnękami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.
Trzon – długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana..
Miąższ – białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.

Występowanie – rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju.